Turijn

Bezoek aan het Italiaanse Turijn

We vertrokken met de groep in twee witte busjes naar Turijn. Deze rit zou ongeveer zestien uur duren inclusief korte pauzes om de benen te strekken en van chauffeurs te wisselen. Hoewel de mogelijkheid bestond dat iedereen minstens zes uur slaap kon genieten was daar de vrijdagochtend in Turijn weinig van te merken. De reis was onrustig geweest door de vele wegonderbrekingen en files en had langer geduurd dan we hadden gehoopt. Helaas kregen we vlak voor Turijn nog een lekke band waardoor het midden in de nacht was toen we aankwamen bij ons hotel.

Om ongeveer negen uur pakten we in het hostel onze handbagage voor een dagje in Turijn en lieten onze weekendtassen achter in de kamer, achter slot en grendel. Enigszins afgepeigerd streken we neer op een veldje in het park Valentino om uit Nederland meegebrachte lekkernijen te nuttigen en het programma voor de dag te kiezen. We besloten om pas op het Piazza de San Marco op te splitsen in groepen, voor museumbezoek, stadswandeling en winkelbezoek. Op dit plein zouden we elkaar ook weer treffen voor een eenvoudige lunch en een gezamenlijk bezoek aan de Domkerk waar de lijkwade van Turijn opgeborgen ligt.

Lijkwade in Turijn

Tijdens het wandelen door de stad werden al snel de espressobarretjes en ijssalons ontdekt, en ook het winkelen leverde de Turijnse economie wat op. Na de lunch en het bezoek aan de lijkwade in de dom ging de groep naar het museum over de lijkwade. De hele groep? Nee, een klein deel keerde terug naar het hostel om de bagage in de kamers te zetten en de groep officieel in te schrijven. En terwijl de rest van de groep in slaap viel bij een diapresentatie over de lijkwade parelden de zweetdruppels op hun hoofd. Een espresso op de terugweg naar de groep maakte veel goed en zo was de hele groep weer enigszins verkwikt voor de avond.

Om half acht werd er uitgebreid gegeten in een lokale eetgelegenheid met na afloop een flink ijsje bij een salon langs de terugweg naar het hostel. Het liep tegen half twaalf toen de groep terugkeerde in het hostel en een deel ging alvast naar bed om enigszins uitgerust te zijn als om half acht de wekker ging voor een andere drukke dag. Ook zij die het wat later wilden maken hoefden zich om de nachtrust geen zorgen te maken want om twaalf uur werden we door de portier vriendelijk doch dringend verzocht geen geluid meer te maken.

Zoals gezegd was het zaterdag vroeg dag en vertrok de groep iets na negenen naar Torre Pellice, met vers ingeslagen proviand. In Torre Pellice zouden we het echte reisdoel bereiken, de valleien van de Waldenzen, een lekenbeweging uit de 12e eeuw die zich in de 16e eeuw aansloten bij de reformatie. Zij hebben bijna constant in deze valleien gewoond maar pas sinds de eenwording van Italië eigen kerken gebouwd.

picknick op een veldje in deze prachtige valleiIn Torre Pellice kregen we een rondleiding van een Engelssprekende Italiaan door het museum van de Waldenzen, de zaal waar zij hun jaarlijkse synode houden en de kerk van Torre Pellice. Na deze verkenning van Torre Pellice trokken we de Angrogna vallei in. Op een publieke bergweide nuttigden we onze broodjes met komkommer en tomaat, tot een lokale boer ons wegjoeg en een theatrale discussie begon met onze gids. Het resulteerde er uiteindelijk in dat we onze broodjes nog op het veld op mochten eten, maar dat we de rest van de lunch langs de kant van de weg moesten nuttigen.

Bezienswaardigheden Turijn

Aangesterkt door de lunch trokken we langs verschillende bezienswaardigheden in de vallei, waaronder de plaats waar, zoals de legende het wil, de Waldenzen hadden besloten zich aan te sluiten bij de reformatie en een grot waar mogelijkerwijs geheime bijeenkomsten hadden plaatsgevonden. Na nog kort bezoek aan een andere Waldense kerk namen we in Torre Pellice afscheid van onze gids en genoten van het heerlijke weer en wat Torre Pellice verder nog te bieden had. Het avondeten vond plaats in een veel te kleine eetgelegenheid met erg lekker eten. Al gauw werd het tien uur en tijd om richting Turijn te gaan. Omdat daar nog steeds dezelfde portier werkte ging iedereen weer bijtijds naar bed.

Zondagochtend hadden we afgesproken om een dienst van de Waldenzen mee te maken. Er was maar een voorgangster in de omgeving zelf ook Engels kon en haar kerk bevond zich in het plaatsje Pomaretto in de Susa vallei. Dit betekende dat we weer vroeg uit de veren moesten en vertrouwen op Italiaanse wegwijzers omdat we geen kaart hadden waarop deze plaats werd aangegeven. Wonderwel kwamen we op tijd in Pomaretto aan en troffen op een parkeerplaats een oudere man die toevallig naar de Waldense kerk op weg was. Voor de dienst vroeg de diaken, die voorging, ons of twee van ons de schriftlezing in het Nederlands wilden doen en gaf ons een tweetalige orde van dienst. Hoewel het de preek ons door het Italiaans grotendeels ontging konden we de liturgie toch goed meemaken. Na een kopje koffie stapten we allen weer in de busjes voor het laatste onderdeel van de reis, een bezoek aan het Sacra di San Michele. Dit is een abdij, gebouwd op een rots, vergelijkbaar met de Mont Saint Michel. Maar omdat het tegen lunchtijd liep besloten we eerst uitgebreid te lunchen in een restaurant in de buurt. Na deze overheerlijke echte Italiaanse maaltijd werd de weg naar de abdij verder te voet vervolgd, en terwijl de meesten de abdij ingingen, vertrokken enkelen voor een wandeling in de omgeving.

Om een uur of vijf werd een groepsfoto gemaakt en stapten we weer in de busjes. Omdat een van onze leden nog andere verplichtingen had in Italië, werd zij afgezet op het station van Turijn, de rest ging via een korte omweg terug naar Nederland. Waar sommigen nog genoeg puf hadden om maandagochtend half elf de reis af te sluiten met een drankje, het was tenslotte Koninginnedag.