Zeiltocht in  Scandinavië

Zeiltocht in Scandinavië

Van kinds af aan heb ik het grootste deel van mijn leven erg veel zomervakanties op een zeilboot doorgebracht met mijn ouders. Alhoewel de tochten meestal naar het zuiden gingen richting Belgische en Franse kustplaatsen zoals Blankenbergen, Duinkerken en Calais, is de tocht die me het meest is bijgebleven toch wel die naar Noorwegen en vanaf daar terug naar Nederland via Zweden en Denemarken.

De heenweg naar Noorwegen was een zeilrace en hier ging het vooral om de tactiek en samenwerking van de bemanning in plaats van de omgeving. Dit was ook niet zo heel erg aangezien dit vooral water was tot aan de horizon. Eenmaal aangekomen in Noorwegen begon de vakantie. De planning was om in 2 weken terug te varen naar Nederland. We hoefden dus niet heel erg op te schieten en konden eindelijk even genieten van de prachtige omgeving. De plaats waar we lagen in Noorwegen heette Bergen, en na enkele dagen was het zo ver om rustig aan via kustplaatsjes naar Zweden te varen. We meerden in vele leuke kuststadjes aan waaronder Stavanger en Kristiansand en zijn via een heel bijzonder kanaal naar een stadje in Zweden gevaren. Dit kanaal was namelijk compleet vergeven van kwallen. Overal waar je keek zag je kwallen. Dit was erg mooi om te zien, maar ondanks het warme weer hebben we maar geen duik genomen.

Legoland

Na een paar dagen door te hebben gebracht in kustplaatsen in Zweden zijn we doorgevaren naar Velje in Denemarken. We hebben hier een auto gehuurd en zijn naar Legoland gereden. Ook dit was zeer leuk om een keer gezien te hebben. Tja, als je dan toch in Denemarken bent, waarom dan geen bezoekje brengen aan het beroemde Legoland?

We waren nu ongeveer een week onderweg en nu was het tijd om rond Denemarken te varen en de toch naar Nederland te beginnen. Dit eerste deel rond Denemarken was geen probleem aangezien er erg veel leuke kustplaatsen te vinden waren. De laatste oversteek naar Nederland was echter wel vrij pittig. Het duurde in totaal 3 dagen tot we terug kwamen in Scheveningen. Onderweg hebben we ´s nachts wel kunnen genieten van vele vallende sterren die erg goed zichtbaar waren in de heldere nachten.

Dit is zeker iets wat ik vaker zou willen doen. Wie weet doe ik ooit weer mee met de zeilrace, of anders vlieg ik wel, maar hoe dan ook, Scandinavië is zeker een reisbestemming waar ik nog eens heen wil en ook zeker zal aanraden aan andere reisliefhebbers!