Gambia hoofdstad Banjul

Gambia een land in het westen van Afrika.

Vorig jaar heb ik twee keer een bezoek gebracht aan Gambia een land in het westen van Afrika. Gambia wordt in twee gedeelten gesneden door de Gambia rivier. Het is een land waar nog heel veel ontbreekt en de infrastructuur is heel minimaal of is in het geheel niet aanwezig.

De Gambianen vinden het heel gewoon dat dagelijks, soms meerdere keren, de elektriciteit uitvalt. Toeristen vinden dit soms heel vervelend, omdat je dan b.v. wat langer moet wachten voordat je koffie of thee krijgt. Eigenlijk is het te zot voor woorden dat vakantiegangers zich daar druk over maken vind ik. Veel inwoners van Gambia hebben helemaal geen elektriciteit en koken op een houtvuurtje. Er is in heel veel gebieden geen waterleiding en je ziet op veel plaatsen open riolen. Ook de toestand van de wegen (als je ze al zo mag noemen) is op veel plaatsen nog erg slecht. Daarnaast is de zorg voor de zieken maar heel minimaal geregeld. Als je ziek bent en je hebt geen geld, dan kun je geen medicijnen krijgen, elke vorm van sociale verzekeringen ontbreekt. Op een terrein, apart gelegen van een ziekenhuis, is een hele minimale opvang voor de vele aids patiënten gerealiseerd.

Banjul de hoofdstad van Gambia

Tijdens de laatste reis ben ik op bezoek geweest in een psychiatrisch ziekenhuis in de hoofdstad Banjul. We hadden een Gambiaanse vriend een ontmoeting met een hoofdverpleegkundige laten regelen. De bedoeling was dat zij ons wat over de zorgverlening kon vertellen en wellicht ook iets kon laten zien. Helaas zijn we niet verder gekomen dan het bureau van de directeur (een Nigeriaan). We bleken niet over de nodige officiële papieren te beschikken van de overheid om het psychiatrisch ziekenhuis te bezoeken, dus we stonden snel weer buiten. Via de binnenplaats verlieten we het terrein, maar dat was al genoeg om te zien wat de bewoners (psychiatrisch patiënten en verstandelijk gehandicapten) allemaal moeten missen aan zorg en opvang. Veel van deze mensen lagen op de grond in de plassen urine. Het stonk dan ook verschrikkelijk.

Gambia: lachende mensen

Kortom, een heerlijk vakantieland zul je misschien nu wat cynisch denken of zelfs hardop zeggen. Maar gelukkig hebben we ook heel veel leuke dingen gezien: er was elke dag volop zon, prachtige stranden, heel veel vriendelijke, vaak lachende mensen. Het land wordt ook wel de "Smiling Coast of the West" genoemd en je hoort elke dag om je heen: "No problem in The Gambia". Men werkt heel hard om iets te doen aan de infrastructuur, maar het land is hier veel hulp van buitenaf bij nodig.

In Nederland zijn er enkele particuliere initiatieven ontwikkeld om heel praktische ondersteuning te bieden. Zo worden er schooltjes gebouwd, leraren van lesmateriaal voorzien en de nodige pennen en schriften voor de leerlingen naar Gambia gezonden. Een artsenechtpaar gaat in februari naar Gambia en gaat daar met de plaatselijke bevolking ook een schoolgebouw bouwen en inrichten. Daarnaast worden er in de binnenlanden diverse kleine klinieken gebouwd en vraagt men verpleegkundige ondersteuning. Je realiseert je na zo'n bezoek heel goed wat deze mensen in Gambia allemaal aan zorg moeten missen en hoe goed het in Nederland allemaal is geregeld. En als je eens gewoon op vakantie naar Gambia gaat, ben ik graag bereid je enkele leuke toeristische tips te geven, want het is zeker de moeite waard om dit prachtige land en haar bewoners te leren kennen.