Berlijn reis

Verslag van de Berlijnreis

Ook dit jaar hebben we weer een bestemming gevonden om van te smullen. En ditmaal was het de Duitse hoofdstad Berlijn. Donderdag stond de groep om kwart over zeven op de trein te wachten die ons naar de andere kant van Duitsland zou brengen. Onderweg pikten we nog enkele andere reizigers op. Zeven uur later konden we op Berlin Zoo overstappen op het Berlijnse metrosysteem dat onder vele namen schuilgaat.Vanuit S-bahnhof Friedrichstrasse was het een half uurtje lopen naar ons hostel, dat zich vlak bij het Potsdammerplatz bevond. Om preciezer te zijn bij het Anhalter Bahnhof.

Met de kaart in de hand, en op ons gevoel af liepen we langs de St. Mathäïkirche naar het hoofdkwartier van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier bevond zich nu een monument ter nagedachtenis aan het enig goed georganiseerde verzet tegen de Führer, die zijn voltooiing vond op 20 juli 1944. In dit gebouw was ook een museum ingericht om een beeld te geven van het Duitse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, dat onder andere bestond uit de Bekennende Kirche en communisten.

Berlijn Brandenburger Tor

Na dit museum doorgestruind te hebben haasten we ons door park Tiergarten heen naar de Brandenburger Tor waarna we een drankje nuttigden Unter den Linden. Bijgekomen van de wandeling, vervolgden we onze voetweg naar de Topographie des Terrors. Dit was een openlucht tentoonstelling in de blootgelegde kelders van het voormalig hoofdkwartier van de Gestapo. Met onder andere een inzicht in het terreur van de Nazi's, maar ook van het Neurenbergtribunaal achteraf. Vol van indrukken verzamelden we voor het hostel om gezamenlijk naar de pizzeria op de hoek te gaan en besloten aldus het programma voor die dag.

Neue SynagogeVrijdagochtend begonnen we uiteraard met een ontbijt. En zo voldoende aangesterkt gingen we op weg naar de overkant van de Spree, de Oranienburgerstrasse. Daar bevond zich de Neue Synagoge, die dankzij manmoedig optreden van de wijkpolitie, niet volledig verwoest werd tijdens de Kristallnacht. Hier kregen we een goede indruk van de joodse leefgemeenschap in Berlijn vlak voor de Nazi-periode. Hoe de joodse gemeenschap bestond uit hervormingsgezinde joden, orthodoxe joden, joden die de pogroms in Polen ontvlucht waren en askenazische joden die al langer tijd in Berlijn woonden.

Later op de dag verzamelden we voor het Jüdisches Museum, met een nieuwbouw van de architect Libeskind. En naast de vaste tentoonstelling was ook de architectuur erg indrukwekkend. Stil liep je door de tuin van de ballingschap, en de herinnering aan de Holocaust Toren zullen we niet snel achter ons laten. Een museum dat bijzonder aan te raden is.

Berlijn per U-bahn

Weer vol van indrukken haasten we ons door middel van de U-bahn naar hartje Kreuzberg waar heerlijke pizza's en goed bier op ons wachtte. Na afloop van de maaltijd zochten sommigen hun bed weer op, terwijl anderen wanhopig op zoek gingen naar een goede dansgelegenheid. Uiteindelijk strandden de meesten in Kaisers Kuchen aan het Oranienplatz. Waar enkelen het lokale ongefilterde bier probeerden en goedkeurden.

MahnmalOok de zaterdagmorgen was er weer ontbijt geregeld en konden we op volle kracht richting het Holocaust Mahnmal bij de Brandenburger Tor lopen. De hoge pilaren en de ongelijke grond deden sterk denken aan de Tuin van de Ballingschap, hoewel de stenen zelf iets weg hadden van graftombes. Bijzonder indrukwekkend en zeker een steen des aanstoots, zoals de ontwerper het bedacht had.Met dit Mahnmal hadden we voorlopig het laatste joodse programma onderdeel achter de rug.

Omdat we nu wat tijd over hadden gingen we nu weer allemaal uiteen om rond zes uur weer te verzamelen bij het hostel voor pannenkoeken en een bonte avond. Enkele trokken naar de Gedächtniskirche, anderen naar het Kaufhaus Des Westens, die zich dan weer splitsten in een groep voor musea en een groep voor een wandeling door de Tiergarten.

De drie uur die we nog hadden voor de trein naar Nederland weer vertrok werd gevuld met alles wat we nog graag wilden doen. voor sommigen was dit rustig op een bankje zitten bij de Brandenburger Tor en een broodje eten. En om kwart voor vijf was het tijd voor onze trein en ons gezelschap om Berlijn te verlaten. Gelukkig kon deze pijn verzacht worden met een zelfgetapt biertje in de trein, en een grote zak met broodjes. En zo kwamen we zondagavond kwart over elf weer op Utrecht Centraal aan.